Marketing afiliat – Posibilitatea unui trai decent promovand produsele altora online?

Bine ai (re)venit pe Esef.  Subiectul de azi: marketing-ul afiliat. Ce inseamna, afiliere in Romania sau externa, avantaje si oportunitati, posibile probleme de care te vei lovi si bani usor castigati… toate acestea in articolul de azi. Trage-ti scaunul mai aproape de birou, respira adanc si sa incepem:

Ce este marketing-ul afiliat?

Cea mai simpla definitie ar fi o modalitate de promovare a unei afaceri prin intermediul partenerilor. Voi reveni cu un exemplu in doar cateva randuri.

Sa ne imaginam firma Electronice SRL care vinde telefoane second hand. Firma face un profit de cel putin 50 de lei pentru fiecare telefon vandut online. Pentru a-si creste vanzarile firma apeleaza la marketing-ul afiliat si implementeaza un sistem prin care posibilii parteneri se inscriu pentru a putea a avea acces la materialele promotionale.

Partenerii sunt platiti cu un comision de 25 de lei pentru fiecare vanzare. Cine are de castigat? Toata lumea. Electronice SRL nu mai are nevoie sa plateasca pentru promovarea proprie, partenerii se vor ocupa de asta. Tot ce are Electronice SRL de facut este sa se ocupe exclusiv de produsele pe care le ofera.. sa faca site-ul mai atractiv, sa imbunatateasca sistemul de suport online, samd, pentru a imbunatati vanzarile.

Partenerii care se ocupa de marketing nu au nevoie sa creeze un magazin propriu care sa se ocupe de vanzarea de telefoane (nu-si bat capul cu depozitarea, personalul, toata hartogaria firmei, transport, returnarea de produse si restul de probleme asociate cu conducerea unei firme). Pentru fiecare vanzare, partenerii (numiti si afiliati) castiga un comision.

Afilierea nu este nici pe departe o noutate, insa in mediul online aceasta metoda de promovare a inregistrat o crestere exploziva in ultimii ani datorita faptului ca oricine poate participa si castiga comisioane vanzand produsele altora.

Afilierea in Romania si cea din afara

In Romania, marketing-ul afiliat este inca la inceput. Acest lucru are atat avantaje majore cat si probleme pe care ar fi bine sa le cunosti inainte de a-ti sufleca manecile si de a te apuca de lucru.

In afara, aceasta industrie a marketingului afiliat este la maturitate. Ca afiliat, ai posibilitatea de a te asocia cu firme foarte cunoscute si a le vinde produsele sau doar sa le trimiti posibili clienti si esti platit bine pentru asta. Cele mai cunoscute platforme pentru afiliati sunt sustinute de Amazon si Clickbank. Daca vorbesti engleza fluent, iti place sa scrii articole online, te pricepi la marketing si nu renunti usor, atunci poti sa traiesti foarte bine din afilierea cu Amazon si Clickbank.

In Romania, optiunile sunt inca limitate (dar promitatoare). Programe de afiliere recomandate:

Avantaje si oportunitati

Am mentionat mai sus faptul ca inca marketingul afiliat este inca la inceput in Romania reprezinta un avantaj major. De ce? Simplu. Numarul de afiliati cu care concurezi este inca foarte mic. Foarte multa lume priveste cu neincredere aceasta posibilitate de a face bani. Foarte bine! Mai mult pentru mine si tine.

Cu cat concurenta este mai mare, cu atat devine mai greu sa castigi bani din marketing-ul afiliat.

Daca traficul site-ul tau vine din motoare de cautare, gandeste-te ce s-ar intampla daca in fiecare luna ar aparea 50 alti afiliati care tintesc aceleasi cuvinte cheie ca si tine. Pozitiile in motoarele de cautare ar deveni mai putin predictibile, traficul site-ului ar scadea si o data cu el si vanzarile tale.

Daca traficul vine din reclama platita, daca 50 alti afiliati apar in fiecare luna, preturile per click cresc inevitabil iar marja ta de profit scade. Am mai scris despre asta in articolul: Promovare site – Cum sa cresti vizibilitatea site-ului tau.

In afara, trebuie sa fi un afiliat profesionist pentru a face bani din asta. In Romania, lucrurile sunt inca simple. Profita acum.

Posibile probleme de care te vei lovi

In afara, exista niste probleme care au fost  rezolvate in timp. Cu siguranta ele se vor regasi in marketingul afiliat din Romania si sper ca vor fi rezolvate in timp util.

Cele mai frecvente probleme:

  • Comisioane neplatite. O parte din comisioanele care ar fi trebuit platite afiliatilor nu sunt inregistrate de sistemul de afiliere. Este o situatie neplacuta, dar de multe ori inevitabila. Cine este de vina? O defectiune tehnica, firma care are decide sa plateasca mai putin afiliatilor, un alt afiliat care promoveaza acelasi produs (comisionul este atribuit ultimului afiliat prin intermediul caruia s-a realizat vanzarea).
  • Statistici in timp real. Nimic nu e mai iritant atunci cand faci reclama platita decat sa nu stii cate vanzari s-au facut. Pe baza asta poti calcula pierderea sau castigul. Cu cat ai mai mult de asteptat, cu atat mai putin viabila este promovarea platita.

Bani usor castigati si inceputul unei viitoare cariere

Esti atras de posibilitatea unor bani usor castigati? Marketingul afiliat ar putea fi exact ce ai nevoie. Poti invata cum sa promovezi o afacere fara a conduce personal una. Trebuie sa te concentrezi pe un singur segment (si cel mai profitabil): marketingul. O data ce stii cum decurg lucrurile, poti oricand sa-ti pornesti propria afacere si din afiliat sa te transformi in advertiser. Este o experienta minunata… dar nu este pentru oricine. Trebuie sa fi determinat sa muncesti oricat e necesar pentru a deveni o poveste de succes. Esti gata sa incepi?

Inscrie-te pe 2parale.ro ACUM!

Daca ai intrebari, nu ezita sa lasi comentarii aici…

Gabi & Miha

0 comments… add one

Leave a Comment

Next Post:

Previous Post: